Κίνα: Πληρωμές με ψηφιακά κρυπτονομίσματα, χωρίς το «κρύπτο».

Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο όπου δεν θα ακούτε πλέον κέρματα να κουδουνίζουν στην τσέπη σας; Χάρις στην Κίνα, ίσως οι προσευχές σας να εισακουστούν. Τον Απρίλιο του 2020, η κινεζική κυβέρνηση προέβη σε κινήσεις προκειμένου να υποστηρίξει τα σχέδια της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να εκδώσει το δικό της νόμισμα, ονόματι Digital Yuan. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τα κρυπτονομίσματα, δεδομένου ότι δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτά.


Για να παραθέσουμε μερικά χρήσιμα στοιχεία όσον αφορά την κινεζική αγορά, οι Tencent και Alibaba είναι πρωτοπόρες στις πληρωμές χωρίς μετρητά. Οι εν λόγω εταιρίες έχουν καταστήσει εφικτές τις πληρωμές μέσω των δικών τους εφαρμογών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ φίλων, λιανεμπόρων και πωλητών. Πρόκειται για πραγματικά «χειροπιαστά» χρήματα που αλλάζουν χέρια από άτομο σε άτομο. Όπως συνηθίζουμε να λέμε χαρακτηριστικά, το χρήμα ρέει διαρκώς προς πάσα κατεύθυνση. 


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Digital Yuan και ενός Κρυπτονομίσματος;


Αυτό είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα (που έχει υπάρξει ποτέ), το οποίο θα έχει την ταυτόχρονη στήριξη μιας εθνικής τράπεζας και της κυβέρνησης. Με απλά λόγια, μια τέτοια τεχνολογία θέτει σε περίοπτη θέση την κινεζική κυβέρνηση συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ παράλληλα την επισημαίνει ως πρωτοπόρο στα ανιχνεύσιμα ψηφιακά νομίσματα, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την πρώτη εξ ολοκλήρου ψηφιακή οικονομία.


Προς το παρόν, το Digital Yuan βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών σε 4 πόλεις με απώτερο σκοπό να επεκταθεί σε κόμβους, όπως το Χονγκ Κονγκ και το Πεκίνο. Φημολογείται ότι το σχέδιο να κυκλοφορήσει το νόμισμα σε εθνικό επίπεδο, θα τεθεί πιθανότατα σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022.


Η πλήρης δρομολόγηση εκκρεμεί, καθώς η υπηρεσία θα μπορεί να λειτουργήσει μόνο μεταξύ των ατόμων που διαθέτουν ένα ψηφιακό πορτοφόλι για τα «μετρητά» τους, μέσω της  Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας μετατρέπεται σε προσωπικό ΑΤΜ, πραγματοποιώντας λήψη του ψηφιακού πορτοφολιού και στη συνέχεια κάνοντας απευθείας ανάληψη από τον τραπεζικό σας λογαριασμό στην εφαρμογή.


Συνεπώς, παρόλο που το τεχνολογικό πακέτο του Digital Yuan θα μπορούσε να συγχέεται ως το τέλειο “εξώγαμο παιδί” των Paypal και Bitcoin, διαφέρει σε σημαντικό βαθμό από το Bitcoin ως προς θέμα της ανωνυμίας και υπερτερεί της Paypal, λόγω έλλειψης των προμηθειών συναλλαγής.


Αν θέλουμε να εξετάσουμε το θέμα πιο διεξοδικά, το Bitcoin βασίζεται στην αρχή μιας τεχνολογίας με αλυσίδες των μπλοκ (blockchain technology), όπου μεσάζων και τράπεζα είναι ξεπεσμένες έννοιες. Το νόμισμα όμως είναι αποκεντρωμένο και δεν διαθέτει καμία ουσιαστική οικονομική υποστήριξη. Ωστόσο, με το Digital Yuan, μπορείτε να «φορτώσετε» χρήματα στον λογαριασμό σας, όπως θα κάνετε και με την Paypal. Και δεδομένου ότι μιλάμε για χρήματα που επικυρώνονται από την εκάστοτε τράπεζα, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη εποπτεία στις συναλλαγές ενός ατόμου.


Ενώ δεν αποτελεί μυστικό ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί ένα μακροχρόνιο ζήτημα στην Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελικός στόχος να ανιχνεύονται οι πληρωμές προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωση του οικονομικού εγκλήματος στην Κίνα. Σε ευρύτερη κλίμακα όμως, στόχος είναι το Yuan να αποκτήσει παγκόσμια διάσταση και να υπερνικήσει το παλιό καλό δολάριο.


Πώς επηρεάζει αυτό την Κίνα σε αντιδιαστολή με τις Άλλες χώρες;


Για το άμεσο μέλλον, ο αντίκτυπος θα είναι αρκετά ήπιος. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί το πειραματικό στάδιο στις δοκιμαστικές πόλεις και εξαλειφθούν τυχόν σφάλματα ή δυσλειτουργίες, η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το Digital Yuan εκτός Κίνας έχει «παγώσει». Ωστόσο, η Κίνα βρίσκεται σε συνομιλίες με αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την ανταλλαγή νομισμάτων (swap), τις τραπεζικές μεθόδους anti-SWIFT, καθώς και για την εξεύρεση τρόπων να υιοθετηθεί η τεχνολογία ψηφιακών νομισμάτων στις δικές τους οικονομίες.


Ποιο είναι το νόμισμα που έχει να χάσει πολλά σε ενδεχόμενη «απογείωση» του Digital Yuan ;


Μα φυσικά, το Δολάριο ΗΠΑ. Λόγω της χρυσής υπόστασης (σκόπιμο το λογοπαίγνιο), το αμερικανικό δολάριο αποτελούσε ανέκαθεν αποθεματικό νόμισμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από τα μισά αποθέματα ξένων τραπεζών εκφράζονται σε Δολάρια ΗΠΑ και σχεδόν το μισό από το παγκόσμιο χρέος υπολογίζεται επίσης σε δολάρια. Θα το πω διότι όλοι μας το σκεπτόμαστε… Αυτό θέτει τους κυβερνητικούς συνασπισμούς της Κίνας μπροστά από τους αντίστοιχους των ΗΠΑ. Μπορεί να ακούγεται κάπως βιαστικό, αλλά τα κινέζικα «εκτυπωτήρια» ψηφιακών νομισμάτων ζεσταίνουν ήδη τις μηχανές τους. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι αν οι ΗΠΑ δεν ακολουθήσουν αυτό το ρεύμα ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους κυβερνητικό ψηφιακό δολάριο που θα διαθέτει την υποστήριξη των τραπεζών, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την παρακμή του μεγάλου και τρανού Τζορτζ Ουάσινγκτον.


Top